Den 22/3 2008 fyldte bolle-å, bedre kendt som bogstavet å 60 år. Men det har ikke været nemt for det stakkels bogstav. Igennem tiderne er det blevet overset, forsøgt afskaffet, og endda blevet kaldt "En ortografisk vanskabning". Karen Blixen hadede bogstavet å, og mange danske litteraturfolk har gennem tiderne fulgt trop.
Men også i al amindelighed møder bogstavet i dag modstand. 95 % af danskerne som har et å i deres efternavn, staver det stadigt med dobbelt a, og ligeledes flere byer som Aarhus, Aabenrå niarns Aalborg(bedre kendt som dobbelt a).
Formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion, Jens Raahauge siger, at det første man møder, når man kører over grænsen i enten Kruså eller Sæd er en af de tre vokaler som kendetegner vores alfabet, og lidt sat på spidsen, at man ikke kører igennem en by fra Sæd til Esbjerg uden at støde på bynanvne der indeholder et af de bogstaver.
Siden midten af 1700-tallen har danske sprogforksere ønsket å indført i alfabetet, for at der hørte en lyd til hvert bogstav. Det som gjorde, at det efter en lang sej kamp blev indført i 1948, var at man gerne ville ligne Norge og Sverige mht. alfabet fremfor tyskerne. Selvom dette gjorde sig gældende, var der stadig stor modstand, og der var endda nogle der mente, at den danske kultur ville gå fuldstændig rabundus. I særdeleshed Dansk Sprogværn var imod indførelsen, da de mente at det var en svensk opfindelse, og svenskerne havde hjulpet tyskerne i 2.Verdenskrig. I 1960 fremstillede de en plakat, hvor å hang i en galge.
Endvidere var der diskussion om, hvor i alfabetet å skulle placeres. I starten var å placeret forrest i ordbøgerne, men i 1955 blev det endegyldigt placeret bagerst i ordbogen. Flere aviser valgte også først efter mange år at erstatte dobbelt a med å.
I 1956 besluttede statsministeriet, at alle statslige institutioner skulle overgå til å i stednavnene. Med Aalborg som den største protesterende af mange kommuner, blev der kæmpet en kamp over 36 år, som endte med at kommunerne selv kunne vælge om de ville staves med dobbelt a eller å. For eksempel staves Århus med å, men Aarhus universitet med dobbelt a.
Selvom det lyder voldsomt, at folk reagerede som du gjorde pga. et enkelt bogstav, så er det faktum, og mon ikke folk ville reagere igen hvis å blev hevet ud af det danske alfabet???
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar